Fosil yakıtlara alternatif olarak ortaya çıkan elektrikli otomobiller her geçen gün çoğalıyor. BMW’nin bir alt markası olan ‘i’ serisinin ilk seri üretim modeli olan BMW i3’ün tanıtımına Türkiye’de başlandı. Biz de yeni modeli test etme imkanı yakaladık.
Yazı: TULU DARICAN
BMW’nin bir alt markası olarak doğan ve ‘Doğuştan Elektrikli’ sloganıyla tüm dünyada tanıtılan BMW i’nin ilk seri üretim modeli BMW i3, ön tanıtım etkinlikleri kapsamında Türkiye’de. Kanyon AVM önünde kurulan BMW i teknoloji üssünde kamuoyunun beğenisine sunulan aracı ilk olarak Türk basın mensupları deneme fırsatı yakaladı. Aracın 2014 yılı ortasında Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.
Hem potansiyel kullanıcılara hem de kamuoyuna BMW i markası ile BMW i3’ü daha yakından tanıtmak isteyen Borusan Otomotiv, Kanyon AVM önünde kurduğu BMW i Teknoloji Üssü ile boy gösterdi. Bu modern ve dikkat çekici mekanda ziyaretçiler, BMW i markasının genlerini oluşturan çevreci teknoloji ve geri dönüştürülebilir unsurlar hakkında detaylı bilgi sahibi olurken, BMW i3’ü yakından inceleme fırsatı buldular.
BMW i3, baştan aşağı elektrikli tahrik sistemiyle çalışacak şekilde tasarlanan dünyanın ilk premium sınıf modeli olacak. BMW i3, sürüş sistemlerini taşıyan şasi ve yolcu bölümü olmak üzere iki parçadan oluşuyor. LifeDrive ismi verilen bu yapıda piller, elektrikli motor, süspansiyonlar alt yapı üzerine inşa edilmiş. Yolcu kabini ise bunun üzerinde ayrı bir yapı olarak bulunuyor.
Hafif CFRP teknolojisinin yolcu bölümünde kullanılması, lityum iyon bataryanın katkısıyla artan ağırlığı dengelerken, batarya bloğunun aracın tabanına konumlandırması ise 50:50 ağırlık dağıtımı sayesinde otomobilin çevikliğini artırmış. Ayrıca arkaya yakın konumlandırılan elektrik motorunun gücü arka lastiklere aktarılması sağlanmış. BMW i3 şehir içinde pratiklik ön planda tutularak geliştirilmiş. Bu amaçla aracın dönüş çapı 9.86 metre ile kısa tutulmuş.
Elektrik motoru, 125 kW / 170 hp güç çıkışı ve motorun çalıştığı andan itibaren temin edilebilen 250 Newton metrelik maksimum tork değerine sahip. Motorun ağırlığı sadece 50 kilogram olarak belirlenmiş. BMW i3, 0’dan 60 km/s’e sadece 3,7 saniyede ve 0’dan 100 km/s’e ise 7,2 saniyede hızlanıyor.
BMW’nin tahrik sistemi geliştirme mühendislerince yapılandırılan, BMW i3’ün tek pedallı kontrol konsepti hoş bir sürüş deneyimi yaşanmasına da katkıda bulunuyor. Trafikte ilerlerken gaz pedalından ayak çekildiğinde elektrik motoru sürüş (drive) modundan alternatör moduna geçerek lityum iyon bataryayı besliyor. Aynı zamanda tam ve kesin şekilde kontrol edilebilen bir frenleme etkisi de yaratıyor. Lityum iyon batarya, BMW i3’ün gündelik sürüşte 130 – 160 km gibi bir menzili görebilmesine olanak veriyor. Bu menzil, ECO PRO modunda 20 km kadar artarken ECO PRO+ modunda ise yine ekstra bir 20 km daha kazanılabiliyor. Bu iki mod arasındaki en büyük fark ECO PRO modunda klima performansı maksimum menzil için ayarlanırken, ECO PRO+ modunda klima devre dışı bırakılıyor. Arzu edildiği takdirde BMW i3, belirli bir değerin altına düştüğü anda hareket hâlindeyken lityum iyon bataryanın şarjını sabit bir seviyede tutan menzil uzatıcı motorla da satın alınabiliyor.
BMW i3 dünyanın ilk tam ağ tabanlı elektrikle çalışan otomobili. BMW i3’te standart olarak verilen SIM kart, BMW ConnectedDrive servislerini çalıştıran anahtar olarak öne çıkıyor. Sistem Akıllı Acil Durum Çağrı işlevi gibi bildik özelliklerin yanı sıra, elektrikli mobiliteyi artırmak için özel olarak geliştirilen navigasyon hizmetlerini de sunuyor. Dahası, sürücüler akıllı telefonlarını kullanarak her an otomobilleriyle bilgi paylaşmak için BMW i Remote app uygulamasından yararlanabiliyorlar.
Özellikle BMW i3 için tasarlanan BMW ConnectedDrive hizmetleri navigasyon ve enerji yönetimi alanlarına odaklanıyor. Sürüş Mesafesi Asistanı hem güzergâh planlaması için hem de yolculuk sırasında kullanılabiliyor. Navigasyon sistemine programlanan varış noktası otomobilin menzilinin dışında kalıyorsa sistem, ECO PRO ve ECO PRO+ modlarına geçişi önerir ve daha verimli bir rota hesaplar. Sürücünün, bataryayı bir şarj istasyonunda şarj etmesi gerekiyorsa o bölgedeki şarj istasyonlarının listesi görüntülenir. BMW i3’ün navigasyon sistemi, sürücülere varış noktasına erişmeye yetecek kadar şarj olup olmadığı, eğer varsa yolculuğun sonunda ne kadar güç kalacağı gibi bilgileri hassas, güncel ve güvenilir şekilde sağlayan dinamik sürüş mesafesi ekranıyla donatılmış. Menzili etkileyen faktörlerin tamamı, BMW sunucusu (server) tarafından gerçekleştirilen ve otomobile yerleştirilen SIM kart aracılığıyla navigasyon sistemine gönderilen hesaplama işleminde dikkate alınıyor.
BMW i için kullanılan BMW ConnectedDrive Remote app uygulaması, akıllı telefonun yolculuk planlamasında kullanılabilecek faydalı araç verilerine erişmesini sağlıyor. BMW i3, şarj istasyonuna veya BMW i Wallbox’a bağlandıysa enerji ikmali akıllı telefon aracılığıyla kontrol edilebilirken, yüksek voltajlı bataryanın havalandırma ve ısıtma işlevi de uzaktan etkinleştirilebilir. Ayrıca müşteriler akıllı telefonlarını kullanarak otomobilin navigasyon sistemine varış adreslerini gönderebilirler. Uygulama, sürücüye şarj istasyonlarını (hem mevcut olanları hem de kullanımda olanları) gösterir ve otomobilin bu istasyonlara varmasına yetecek gücü varsa saptama da yapabilir.
360° ELECTRIC konsepti
BMW i3’ün sürüş menzilinin belirlenmesindeki amaç, müşterilerin, otomobili haftada iki veya üç defa şarj ederek genel enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmesiydi. i Projesi kapsamında 1000’in üzerinde katılımcı ile ve 20 milyon kilometreyi aşkın bir mesafede yürütülen çalışmalar, kat edilen ortalama günlük mesafenin 45 kilometre civarında olduğunu ortaya koydu. Müşteriler ya BMW i tarafından sağlanan duvar şarj ünitesi (wallbox) veya geleneksel ev tipi bir elektrik prizini kullanarak otomobillerini şarj edebilirler.
BMW i, enerji temini ve yolculuk planlama alanlarındaki her türlü bireysel müşteri ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmış 360° ELECTRIC paketinde kapsamlı bir ürün ve hizmet serisi sunuyor. Hizmet yelpazesi, BMW i Wallbox’ın müşterinin garajına takılması ve özel yenilenebilir enerji temini tekliflerinden, halka açık şarj altyapısına kullanıcı dostu bir şekilde erişilmesini mümkün kılan şarj kartına ve BMW ConnectedDrive’ın ek destek hizmetlerine kadar çeşitlilik gösteriyor. BMW i3 konsepti, belirli bir durumda mobilite gereksinimlerini karşılayamazsa, 360° ELECTRIC, alternatif kiralık araç hizmetini de barındırıyor.
Sürüş İzlenimi
BMW i3’ü özel olarka hazırlanmış bir parkurda deneme fırsatı yakaladık. Daha önce Türkiye’de ilk satılan elektrikli araç olan Renault Fluence ile İstanbul’da 10 gün geçirmiş olduğumuzdan elektrikli araçların kullanımı konusunda tecrübe sahibiydik. Özellikle BMW’nin ‘tek pedal’ ismini verdiği konsept şehir içinde hiç fren kullanmadan ilerlemeyi sağlıyor. Gaz pedalından ayak çekildiğinde aküleri şarj etmeye başlayan sistem ciddi anlamda bir frenleme etkisi yaratıyor. Hatta güvenlik açısından fren lambalarını da yakıyor. BMW i3’ün bir diğer etkileyici özelliği ise kıvraklığı. Hızlanma konusunda pek çok benzinli modelden daha iyi olan araç küçük dönüş çapıyla da sürücüsünü üzmüyor. Sessizlik düzeyi başarılı ancak sıradışı incelikteki lastikleri ile çok iddialı bir yol tutuşa sahip değil. Ama elekrikli otomobillerin genelinde yaşanan salınımlar BMW i3’te yaşanmıyor.
Arena Servis Audi, Seat, Skoda, Volkswagen, Creysler, Fiat, Toyota, Volvo, Bmv Servisi Konya
07 Eylül 2024, Cumartesi 23:19:21Elektrikli BMW i3, 2015’te Türkiye’de başlıklı bu içeriğe yorum eklemek istiyorsanız lütfen faceboook hesabınızla facebook'a giriş yaparak aşağıdaki yorum alanına yorumunuzu ekleyin. Yazdığınız yorum, herhangi bir onaya tabi olmaksızın sayfada yayınlanacaktır...
İçeriğe Yorum Ekleyin